Traktorer – All info

Traktorer är de fordon som främst används inom jordbruksarbete ute på åkermarker eller vid skogsarbete. En traktor kan fungera lite som en allt-i-allo när det kommer till arbete och hjälper till med allt från att dra, putta, ge kraft, lyfta, släpa, bogsera och mer därtill.

Läs Mer

Olika traktorer

Traktorer förekommer i en rad olika utformningar och modeller med varierande egenskaper och användningsområden. Här nedan listar vi några av de allra mest populära varumärkena för traktor världen över:

John Deere – Amerikanskt varumärke som har tillverkat traktorer i världsklass sedan 1918. Här får du högkvalitativa maskiner med grym komfort.

Valtra – Ett varumärke som kombinerar mångsidiga funktioner och innovativ teknik i deras tillverkande av traktorer.

New Holland – Tillverkare som grundades år 1895. Är sedan en lång tid tillbaka världsledande inom bland annat traktorer.

Massey Ferguson – Med mer än 160 år av erfarenhet och utveckling av traktor, är Massey Ferguson ett av världens ledande varumärken inom dess bransch.

Fendt – Ett relativt ungt varumärke till skillnad från sina konkurrenter. Fendt tillverkar traktorer med mål om att hitta de bästa tekniska lösningarna för deras maskiner.

Är du på jakt efter mer information om nya traktorer eller söker du kanske efter en begagnad traktor? Klicka din in på respektive sida för mer information.

Vanliga frågor & svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar vad gäller traktorer.


Hur bred får en traktor vara?

Det finns inga lagar eller regler som säger hur bred en traktor får vara. Det som gäller är att man med sin traktor, oberoende av last, ska kunna framföra fordonet på ett säkert sätt. En traktor får exempelvis köras även om den är över 4 meter bred – så länge vägen tillåter och det inte skapar några problem.


Vad kostar en traktor i timmen?

En fråga som många ställer sig då de funderat på att hyra traktor. Faktum är att det i många fall är fördelaktigt att hyra traktor, såvida det är under en tidsbestämd period och ett visst antal timmar. En traktor kan kosta ca 200 kr i timmen, beroende på antal timmar du använder den. På lanbruksnytt.se kan du läsa mer om fördelen med att hyra traktor.


Hur snabbt får en traktor köra?

Hur snabbt en traktor får köra är helt beroende av vad det är för traktortyp. En A-traktor är tillverkad för att köra i högst 40 km/h, medan en B-traktor är tillverkad för att kunna köra i mer än 40 km/h där dock 50 km/h är max tillåtna hastighet.


Hur tungt släp får man dra med traktor?

Med obromsad släpkärra får en traktor dra ett släp som är lika tungt som dess egen bruttovikt. Om släpkärran däremot är bromsad finns det inga regler som säger hur tung man får dra.