Saltspridare & sandspridare till traktor

En saltspridare eller sandspridare till traktor, ATV eller pickup kan vara ovärderlig när snön packas och is bildas. På ett effektivt och slitbesparande sätt kan du sprida material för halkbekämpning som förhindrar dina fordon från att åka ner i diket, eller dig själv från att halka. Här kan du läsa mer om halkbekämpning med hjälp av saltspridare och sandspridare till traktor – en väsentlig komponent i din maskinpark.

Sand- och saltspridare

En del sandspridare kan också fungera som saltspridare. Dessa sandspridare som kan användas även för halkbekämpning med salt samt andra material tål oftast tuffa tag.

Det finns flera olika varianter på marknaden som passar både till traktor, på pickup-flaket eller hängande från lämmen. Det gör att det är är enkelt att hitta rätt storlek för dig oavsett om du behöver halkbekämpning för små eller stora områden.

Mer om halkbekämpning och sandspridare

Innan du köper en saltspridare eller sandspridare behöver du ha klart för dig vilken typ av halkbekämpning du vill utföra. Här får du hjälp att räta ut frågetecknen.
Salt ska du använda i förebyggande syfte. När snön eller isen väl ligger finns det en chans att saltet inte räcker till och inte kommer att hjälpa lika mycket. Det finns också en risk att halkan förvärras genom att smälta snön och låta den frysa till is.
Sand är bäst att använda när snön eller isen redan ligger. Sanden ska ligga ovanpå snön och is. Om det skulle snöa igen är det bäst att sticka ut med din sandspridare för att sprida mer sand när det behövs. Om sanden täcks helt av snö gör den ingen nytta.

Sand för halkbekämpning

Bergkross och flis på 2 mm till 6 mm är helt klart bäst sand för halkbekämpning. Sandkornen är vassa och greppar väldigt bra mot underlaget. De kilar sig fast i snö och is, och eftersom de är vassa och kantiga är risken för att de börjar rulla eller glida mycket mindre.

Du kan också använda annan sand för halkbekämpning, men se till att förvara den torrt eller uppvärmt då den annars kan frysa till block som inte går att sprida, varken för hand eller med sandspridare.

Fuktad sand är dock inte alltid dåligt, om den förvaras rätt kan den vara bättre än torr sand. Fuktad sand fryser nämligen fast i marken när den kommer ut i kyla, vilket förhindrar den från att blåsa bort eller glida runt. Det finns också en risk i att den fryser fast i din sandspridare om du lämnar den ute i kylan.

Salt för halkbekämpning

Natriumklorid är det vanligaste saltet för halkbekämpning. Det är alltså samma ämne som i både vägsalt och i vanligt bordssalt, med skillnaden att vägsalt inte är producerat för förtäring. Vägsalt kallas ibland också för tösalt eftersom natriumklorid sänker frystemperaturen i snön och isen, vilket gör att den smälter, och närmast går att likna vid tö.

Kaliumklorid är också väldigt vanligt som tösalt och fungerar på liknande sätt som natriumklorid med den ytterligare effekten att kaliumklorid utvecklar värme när det blandas med vatten.

Ett stort problem med salt som halkbekämpningsmedel är att det bara sänker frystemperaturen. Blir det riktigt kallt eller späds ut för mycket så hjälper det inte. Det innebär att vägarna kan bli ännu halare än vad det hade varit utan salt. Vid stora snömängder kan slask bildas, och det finns risk för slaskplaning, vilket påminner mycket om vattenplaning.

Issmältningsmedel & halkbekämpning utan salt

Salt kan orsaka skador på byggnader, fordon, betongplattor, grödor, trädgårdar och djur. Några som lider hårdast av detta är hundar vars tassar kan torkas ut av det tuffa saltet.

Det finns risk för stora och irriterade sår och sprickor som kan ta väldigt lång tid att läka. Salt har också negativa effekter på miljön, och kan påverka vattendrag, vegetation och växtlighet närmast vägbanan.

Den negativa påverkan som salt kan ha på miljö och djurliv är anledning nog till att i största möjliga grad utföra halkbekämpning utan salt i den grad det är praktiskt möjligt. På Trafikverkets hemsida finns information om hur vägsalt fungerar och om vilka potentiella negativa effekter det kan ha på miljö och djurliv.

Viima issmältningsmedel är ett alternativ som kan användas för halkbekämpning utan salt. Det är perfekt att använda på din egen gård eller där du vet att det går många hundar eller vistas andra djur. Viima är också mycket mer skonsam mot grödor och trädgård än vad salt är.